(269) 979-1351 - info@binderparkzoo.org

WATERBUCK

WATERBUCKKobus ellipsiprymnus

Conservation Status: Lower Risk/Conservation Dependent

Poaching, habitat destruction

statusbar_lowrisk copy

CLASS

Mammalia

ORDER

Artiodactyla

FAMILY

Bovidae

Learn More

General Characteristics:

Color: 

Long, shaggy brown-gray coat; white ring encircling rump 

Size:

Body 6 – 7.3 feet; Shoulder 3.3 – 4.3 feet; tail 8.8 – 18 inches; horns 1.6 – 3.3 feet 

Weight:

Males: 470-680 pounds; Females: 350 – 400 pounds 

Average Lifespan: 

18 years

Captive Lifespan:

Up to 30 years

Distribution:

Eastern Africa: Somalia, Kenya, Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Namibia, Botswana, Mozambique, South Africa 

Habitat:

Always associated with water; grassland habitats, floodplains, small drainage systems, valleys, rocky hills, savanna, scrub, and woodland 

Reproduction:

Mating: 

Polygynous. Year round.

Gestation/Incubation:

8.5 – 9 months

Litter/Clutch Size:

1-2

Mature: 

Weaned 6 – 7 months; females 12 – 14 months, males 14 – 18 months

Diet:

Grazer. Medium and short grasses; foliage, reeds, herbs. Permanent access to water.

Behavior:

Females and young form groups up to 30. Males become territorial at 5 – 7 years.

Teaching Facts:

1. Females most commonly found alone or in pairs.

2. Males start forming horns at 8-9 months.